Najboljše varstvo vinske trte. Za brezskrben dopust

Poletni čas je čas dopustov, čas daljše odsotnosti od doma in zato tudi od vinograda. Temu moramo prilagoditi varstvo vinske trte. Za miren spanec in brezskrben dopust uporabimo pripravke z dolgim preventivnim delovanjem.

Peronospora
V času od začetka debeljenja jagod pa do začetka zorenja priporočamo pripravek
Profiler®. Profiler® vsebuje dve aktivni učinkovini, ki sistemično in kontaktno preventivno varujeta vinsko trto. Še posebej dobro pred okužbami zavaruje grozdne jagode. Profiler® se veže na povrhnjico lista ter se skozi list prenaša po rastlini v novozrasle in stare dele vinske trte. Zelo močna vezava in visoka sistemičnost pripravka pripomoreta k temu, da ga tudi daljše in obilnejše padavine ne izperejo. Uporabo pripravka Profiler® ne priporočamo, v kolikor ste vinograd že dvakrat tretirali s pripravkom Luna® Experience.

Če so se na vinski trti pojavili znaki peronospore (oljni madeži z micelijem na spodnji strani listov), uporabimo pripravek Mikal® premium F. Škropimo dvakrat zapored v razmaku 12–14 dni.

Oidij
Pri varstvu pred oidijem moramo biti pazljivi predvsem pri aplikaciji, saj mora biti rastlina dobro omočena. Če je okuženo grozdje, moramo v coni grozdja listje očistiti, da lahko pripravek pride na okuženo mesto. Uporabimo pripravek
Falcon® ali Nativo®. Oba vsebujeta aktivne snovi, ki na oidij delujejo tako preventivno kot tudi kurativno, odlikuje pa ju tudi sistemično in kontaktno delovanje.

Siva grozdna plesen
Za varstvo pred sivo grozdno plesnijo uporabimo pripravek
Teldor®. Pomembno je, da pripravek dobro nanesemo v cono grozdja, saj je delovanje tako najučinkovitejše. Priporočamo škropljenje samo s pripravkom Teldor® po grozdju, v primeru mešanja z ostalimi pripravki pa v škropilni brozgi najprej raztopimo pripravek Teldor®, šele nato vse ostale.

Zavarujte svoj vinograd in uporabite zanesljiv program varstva Bayer

POMEMBNO – Priprava škropilne brozge
Za uspešno pripravo škropilne brozge je pomemben vrstni red dodajanja pripravkov, zato se je priporočljivo posvetovati s svetovalci pri proizvajalcih fitofarmacevtskih sredstev. Pomemben je tudi vrstni red dodajanja pripravkov. Običajno je pravilen naslednji vrstni red dodajanja formulacij:

1. SL;
  2. SC, KS, FL;