Varstvo ozimnih žit pred boleznimi

Pri ozimnem ječmenu se najprej pojavljata ječmenov listni ožig in ječmenova mrežasta pegavost. Pojavljata se zelo zgodaj, okrog razvojnega stadija konec razraščanja do pojava prvega kolenca. Izkušnje v zadnjih letih kažejo, da je bilo najprimernejše zatiranje bolezni takoj v začetku kolenčenja.

Pri ozimni pšenici sta se v preteklosti prvi pojavili rja in/ali pepelovka, v zadnjem času pa najprej pride do okužb s pšenično listno pegavostjo (Septoria tritici). Proti tej in ostalimi nevarnimi bolezni žit je Bayer registriral nov pripravek ZANTARA® , ki ima vrhunsko delovanjem na prej omenjene bolezni. Poleg odličnega fungicidnega delovanja je najboljši povečevalec pridelka. Po uporabi pripravka Zantara® rastline lažje prenašajo sušne stresne razmere. Priporočen odmerek pripravka Zantara® je 1,25 L/ha. Registriran je v pšenici, ječmenu, rži, ovsu in tritikali.                                                                    

Drugi fungicid na Bayerjevi paleti je strobilurinski pripravek ®SPHERE z odličnim delovanjem na bolezni lista in bili. Poleg tega krepi steblo, ima močan zelenilni učinek, povečuje fotosintezo ter količino pridelka.  Sphere je primerna za prvo škropljenje pšenice in ječmena v odmerku 0,3 – 0,5 L/ha. V praksi se najbolj pogosto uporablja odmerek 0,4 L/ha.

Pri poznejšem zatiranju plevelov lahko fungicid Sphere uporabimo skupaj s pripravkom Sekator® OD ali Hussar® OD.

Pri pšenicah se običajno prvo škropljenje izvede v razvojni fazi 1. do 2. kolenca. 

Točen termin varstva pred boleznimi žit določimo po načelu varstva na podlagi pragov gospodarske škode za posamezno bolezen!

Oba fungicida sta dovoljena na vodovarstvenih območjih.

Za uspešno zatiranje bolezni žit sta potrebna vsaj dva fungicidna škropljenja letno.

 

Intenzivna pridelava pšeniceStandardna pridelava pšenice

Intenzivna pridelava ječmenaSledite nam

Avtorske pravice © Bayer AG