Topla zima je idealna za razvoj bolezni žit

Z uporabo pripravka ®Sphere bomo zatrli bolezni žit, zmanjšali vpliv stresnih razmer in povečali količino pridelka.

Pri ozimnem ječmenu se v zadnjih letih najprej pojavljata ječmenov listni ožig in ječmenova mrežasta pegavost. Pojavljata se zelo zgodaj, okrog razvojnega stadija prvega kolenca. Kot prag za zatiranje pegavosti v začetku bilčenja upoštevamo okužbo, pri katerem se pri 10 % rastlin pojavijo pege vsaj na treh listih. Izkušnje v zadnjih letih kažejo, da je bilo najprimernejše zatiranje bolezni takoj v začetku kolenčenja.

Pri ozimni pšenici sta se v preteklosti prvi pojavili rja in/ali pepelovka. V zadnjem času pa najprej pride do okužb s pšenično listno pegavostjo (Septoria tritici). Za uspešno zatiranje bolezni žit sta potrebni vsaj dve škropljenji letno.

Varstvo pred boleznimi žit opravimo po načelu varstva na podlagi pragov gospodarske škode za posamezno bolezen. V zadnjih letih smo morali ječmen s fungicidom prvič škropiti v razvojni fazi prvega kolenca, pšenico pa med drugim in tretjim kolencem.

Za zatiranje vseh naštetih (in mnogih drugih) bolezni stebla in listja uporabimo zanesljiv pripravek - ®SPHERE®Sphere zanesljivo zatira vse najpomembnejše bolezni listja in stebla žit, tudi ječmenovo mrežasto pegavost in ječmenov listni ožig. Poleg tega krepi steblo, izboljša črpanje dušika iz tal, ima močan zelenilni učinek, povečuje fotosintezo ter povečuje količino in kakovost pridelka.® Sphere je strobilurinski fungicid na osnovi učinkovine trifloksistrobin. Prednost pripravka ®Sphere pred drugimi pripravki je njen mezostemični način delovanja. Pravočasno in pravilno uporabljena ima odlično oprijemljivost na list, sprati je ne more niti močan dež. Nanešeno sredstvo se enakomerno porazdeli po listu, del sredstva pa postopoma preide skozi listno povrhnjico v list. Rezultat tega je zanesljivo in dolgotrajno varstvo rastlin. Mezostemični način delovanja je osnova za protistresno delovanje pripravkov na osnovi aktivne snovi trifloksistrobin.

Pri poznejšem zatiranju plevelov lahko fungicid ®Sphere uporabimo skupaj s pripravkom ®Sekator OD ali Hussar® OD!

ječmenova mrežasta
pegavost