Jesensko zatiranje plevelov v ozimni pšenici Alister® new – Sedaj še boljši!

Da bo ozimna pšenica naslednje leto obilno obrodila, morate poskrbeti že sedaj. Primerna priprava tal, pravočasna setev tretiranega semena (nikakor ne domačega netretiranega), primerno gnojenje ter pravočasno zatiranje plevelov in bolezni žit je le nekaj ukrepov za dosego cilja vsakega poljedelca: veliki in kakovostni pridelki.

Tako pri nas, kot tudi drugod po svetu ozkolistni in širokolistni pleveli zmanjšujejo
količino in kakovost pridelka žit
. V primeru zgodnje setve in dolge lepe jeseni lahko nekateri pleveli povzročijo veliko škode že obdobju od pozne jeseni do zgodnje pomladi.

Jeseni kaleči pleveli so plezajoča lakota (smolenec), križnice, navadna zvezdica, srakoperec, zgodaj spomladi pa koprive, kamilice in drugi. Za zatiranje plevelov se odločamo na podlagi kontrole zapleveljenosti posevka žit in praga gospodarske škode določenega plevela. Nekateri ozkolistni pleveli, kot sta srakoperec in lisičji rep, imajo visok prag gospodarske škode, 25 rastlin/m². Pri nekaterih agresivnejših plevelih (smolenec, križnice...) je prag gospodarske škode dosežen že pri zastopanosti 1 plevelne rastline na m². Če povemo to še malo drugače: pridelek žit bo 5 % manjši, če bo na 1 m² ena rastlina plezajoče lakote (smolenca) ali križnic ali 15 rastlin srakoperca ali pa 26 rastlin navadne zvezdice.

Najenostavnejši in najcenejši način varstva posevkov pred pleveli je uporaba herbicidov. Moderni herbicid morata odlikovati dve lastnosti: aktivna snov, ki hitro in zanesljivo zatre plevel ter varovalo, ki varuje posevek. 

Alister® new je sistemični herbicid za zgodnje zatiranje ozkolistnih in širokolistnih plevelov v ozimni pšenici.

Aktivne snovi jodosulfuron-metil, mezosulfuron-metil in diflufenikan z enim prehodom po posevku zagotavljajo visoko učinkovitost in takojšnje ter dolgotrajno delovanje. Vgrajeno varovalo varuje posevek ozimne pšenice pred delovanjem aktivnih snovi in tako omogoča doseganje visokih pridelkov. S tem uporabniku prihrani čas in poveča dobiček.

V primerjavi z že poznanim Alister® grande ima Alister® new manjšo vsebnost diflufenikana in večjo vsebnost jodosulfurona ter mezosulfurona, zaradi česar ima boljše delovanje, predvsem na travne plevele.

Alister® new  uporabimo v času od razvojne faze dveh listov (BBCH 12) pa skoraj do konca razraščanja (BBCH 29) ozimne pšenice.


Alister® new uporabimo, ko so pleveli v fazi aktivne rasti. Suša in nizke temperature (2 do 5 °C) upočasnijo delovanje, vendar ne zmanjšajo končne učinkovitosti herbicida. V času stresnih situacij za posevek (suša, pozeba, bolezni, slana tla, poplavljenost, močno pomanjkanje hranil) uporaba herbicidov ni priporočljiva.

Alister® new se v rastline popolnoma vpije v štirih urah. Dež, ki pade štiri ure po aplikaciji pripravka, ne zmanjša njegove učinkovitosti. V času škropljenja listje ne sme biti mokro. 

Dodajanje močila odsvetujemo, saj je Alister® new v OD formulaciji. Ta že vsebuje močilo v optimizirani koncentraciji za specifične potrebe aktivnih snovi v pripravku. Dodajanje močila lahko povzroči preomočenost rastline, s tem pa začasno razbarvanje listov.

Glavne prednosti:

  • Celovita rešitev za varstvo ozimne pešnice preg pomembnejšimi ozkolistnimi in širokolistnimi pleveli.
  • Edinstvena kombinacija treh aktivnih snovi (mezosulfuron + jodosulfuron + diflufenikan).
  • Dodatno varstvo zaradi dodanega varovala.
  • Deluje preko listja in ima tudi dolgotrajno talno delovanje.
  • Lahko ga uporabite jeseni ali zgodaj spomladi, kar vam omogoča lažje načrtovanje in uporabo.
  • Jesensko varstvo vam prihrani čas spomladi, ko je na njivah več dela.

Izklopi plevele. Vklopi donose. Sedaj še boljši, Alister® new

Sledite nam

Avtorske pravice © Bayer AG