Basta 15

Neselektivni herbicid za zatiranje plevelov v sadovnjakih in vinogradih.

Vsebuje
glufosinat (amonijeva sol)  150 g/L

Vodotopni koncentrat – SL

Način delovanja 
Pripravek je kontaktni, delno sistemični, neselektivni herbicid. Deluje samo preko zelenih delov rastline.

Uporaba
Pripravek Basta® 15 uporabljamo kot herbicid za zatiranje enoletnega in večletnega plevela v sadovnjakih in vinogradih v vrsti pod krošnjami oz. tratami v odmerku 4–5 L/ha tretirane površine, oziroma 40-50 mL na 100 m², odvisno od vrste plevela.

Tretiranje izvajamo, ko pleveli dosežejo višino 15–20 cm.

Pripravek dobro zatira naslednje plevele: navadno zvezdico (Stellaria media), navadni grint (Senecio vulgaris), mnogosemensko metliko (Chenopodium polyspermum), navadno škrbinko (Sonchus oleraceus), navadni regrat (Taraxacum officinale), ptičjo dresen (Polygonum aviculare), plazečo deteljo (Trifolium repens), latovke (Poa sp.) in topolistno kislico (Rumex obtusifolius). 

Pripravek slabše zatira naslednje plevele: škrlatnordečo mrtvo koprivo (Lamium purpureum) in plazečo zlatico (Ranunculus repens).

Naveden odmerek  uporabljamo ob porabi 200–400 L vode na ha oziroma 2–4 L vode na 100 m². Učinkovitost pripravka je zmanjšana, če v 4 urah po tretiranju začne deževati. Učinkovitost pripravka je najboljša, ko so ciljni pleveli v fazi aktivne rasti. V optimalnih rastnih razmerah se v 2–3 dneh po tretiranju pokaže rumenenje tretiranih rastlinskih delov, v 10–14 dneh pa so tretirani rastlinski deli popolnoma posušeni. Približno 60 dni po tretiranju je tretirana površina ponovno prekrita s pleveli.

Opozorila
Uporaba pripravka je dovoljena samo ob uporabi traktorske škropilnice ali pršilnika.
S pripravkom se lahko tretiramo samo v pasovih ali točkovno, pri čemer najvišji dovoljeni odmerek ne sme presegati 750 g aktivne učinkovine glufosinat oz. 5 L pripravka Basta® 15 na ha tretirane površine pri enem tretiranju. Pripravek lahko na isti površini uporabimo samo 1-krat v eni rastni sezoni. Pri tretiranju v sadovnjakih in vinogradih moramo paziti, da ne omočimo plodov. Ker se pripravek uporablja v sadovnjakih in vinogradih  v vrsti (pod krošnjami), predpisan odmerek uporabimo glede na velikost tretirane površine.

Fitotoksičnost
Preprečimo nanašanje pripravka na zelene dele gojenih rastlin, ker lahko povzroči fitotoksičnost, oziroma sušenje teh delov rastlin.

Priprava sredstva za uporabo
Pripravek pred uporabo v zaprti embalaži dobro pretresemo. Odmerjeno količino pripravka ob stalnem mešanju vlijemo v rezervoar škropilnice, ki je do polovice potrebne količine napolnjen s čisto vodo. Izpraznjeno embalažo do čistega speremo z vodo in vsebino zlijemo v rezervoar. Rezervoar škropilnice dopolnimo z vodo do potrebne količine. Neprestano mešamo dokler raztopina ne postane homogena. Z mešanjem nadaljujemo do porabe škropilne brozge.

Karenca
Karenca za sadno drevje in trto je 21 dni.

Sledite nam

Avtorske pravice © Bayer AG