Teldor SC 500

Vsebuje
fenheksamid 500 g/L

Koncentrirana suspenzija – SC

Teldor® SC 500 je fungicid za zatiranje glivičnih povzročiteljev bolezni. Uporabljamo ga na trti za pridelavo vinskega in namiznega grozdja, v jagodah, češnjah, slivah in češpljah, breskvah, malinah, robidah, ribezu, borovnicah, kosmuljah, brusnicah in na okrasnih rastlinah.

Uporaba

a) trti za pridelavo vinskega in namiznega grozdja za zatiranje sive grozdne plesni (Botryotinia fuckeliana) v odmerku 1,5 L/ha, ob porabi vode do 1000 L/ha (15 mL na do 10 L vode). S pripravkom tretiramo od fenološke faze konca cvetenja do faze, ko so jagode zrele za trganje (BBCH 69-89). S pipravkom lahko na istem zemljišču tretiramo največ 2-krat v eni rastni sezoni v presledku 8 dni.

b) jagodah na prostem za zatiranje sive plesni (Botryotinia fuckeliana) v odmerku 1,5 L/ha, ob porabi 200–600 L vode na ha (15 mL na 2–6 L vode na 100 m2). S pripravkom tretiramo od fenološke faze prvi niz cvetov na dnu rozete do faze drugega pridelka (BBCH 55–89). S pripravkom lahko na istem zemljišču tretiramo največ 3-krat v eni rastni sezoni v presledku 7 dni.

c) češnjah za zatiranje navadne sadne gnilobe (Monilinia fructigena) in cvetne monilije (Monilinia laxa) v odmerku 0,5 L/ha na 1 m višine, ob porabi 500 L vode na 1 m višine krošnje (10 mL/10 L vode na 1 m višine krošnje) oziroma v največjem skupnem odmerku 1,5 L na ha, ob porabi vode 1500–2000 L na ha. S pripravkom tretiramo od fenološke faze nabrekanja cvetnih brstov do faze zrelih plodov (BBCH 51–89). S pripravkom lahko na istem zemljišču tretiramo največ 3-krat v eni rastni sezoni v presledku 10 dni.

d) slivah in češpljah za zatiranje navadne sadne gnilobe (Monilinia sp.) v odmerku 0,5 L/ha na 1 m višine krošnje, ob porabi 500 L vode na 1 m višine krošnje (10 mL na 10 L vode na 1 m višine krošnje) oziroma v največjem skupnem odmerku 1,5 L na ha, ob porabi vode 1500–2000 L na ha. S pripravkom tretiramo od fenološke faze nabrekanja cvetnih brstov do faze zrelih plodov (BBCH 51–89). S pripravkom lahko na istem zemljišču tretiramo največ 3-krat v eni rastni sezoni v presledku 12 dni.

e) breskvah za zatiranje navadne sadne gnilobe (Monilinia sp.) v odmerku 1 L/ha ob porabi vode 400–1000 L/ha (10 mL na 4–10 L vode). S pripravkom tretiramo od fenološke faze nabrekanja cvetnih brstov do faze zrelih plodov (BBCH 51–89). S pripravkom lahko na istem zemljišču tretiramo največ 2-krat v eni rastni sezoni v presledku 7 dni.

f) rozgastem sadju (maline in robide) za zatiranje sive plesni (Botryotinia fuckeliana) v odmerku 1,5 L/ha, ob porabi vode 400–1000 (15 mL na 4–10 L vode na 100 m2). S pripravkom tretiramo od fenološke faze, ko poganjki dosežejo okoli 20 % končne dolžine do faze prvih zrelih plodov (BBCH 32–89). S pripravkom lahko na istem zemljišču tretiramo največ 4-krat v eni rastni sezoni v presledku 8 dni.

g) ribezu, borovnicah, kosmuljah in brusnicah za zatiranje sive plesni (Botryotinia fuckeliana) v odmerku 1,5 L/ha, ob porabi vode 400–1000 (15 mL na 4–10 L vode na 100 m2). S pripravkom tretiramo od fenološke faze vidnih prvih cvetnih brstov do faze dokler jagode na dnu grozda ne začnejo odpadati (BBCH 55–89). S pripravkom lahko na istem zemljišču tretiramo največ 4-krat v eni rastni sezoni v presledku 7–10 dni.

h) okrasnih rastlinah na prostem za zatiranje sive plesni (Botryotinia fuckeliana) v odmerku 2 L/ha (20 mL/10 L vode na 100 m2), ob porabi največ 1000 L vode na ha. S pripravkom lahko na istem zemljišču tretiramo največ 2-krat v eni rastni sezoni v presledku 10 dni.


Fitotoksičnost
Teldor® SC 500 ni fitotoksičen, če ga uporabljamo v skladu z navodili.

Mešanje
O mešanju z drugimi pripravki se posvetujte z našimi svetovalci. Proizvajalec jamči, da navedeno mešanje ne vpliva na delovanje pripravkov.

Priprava sredstva za uporabo
Pred odmero pripravka vsebino v plastenki dobro pretresite. Odmerjeno količino pripravka vlijemo skozi sito neposredno v rezervoar škropilnice, ki je do polovice napolnjen s čisto vodo. Ob stalnem mešanju rezervoar napolnimo z vodo. Škropilne brozge nikoli ne pripravimo več, kakor je nujno potrebno. Majhne količine preostale škropilne brozge razredčimo z vodo v razmerju 1:10 in jo nanesemo na že poškropljeno zemljišče.

Karenca

14 dni za vinske in namizne sorte grozdja, 7 dni za rozgasto sadje, 3 dni za češnje, ribez, borovnice, kosmulje, brusnice, slive, češplje, breskve, ter 1 dan za jagode. Za okrasne rastline karenca ni potrebna.

Delovna karenca
Vstop delavcev na tretirano površino je dovoljen, ko se škropilna brozga na tretiranih rastlinah popolnoma posuši.

Antirezistentna strategija
Pripravek Teldor® 500 SC vsebuje aktivno učinkovino fenheksamid. Tveganje za razvoj rezistence (odpornosti) na aktivno učinkovino fenheksamid za Monilinia spp. je srednje in za Botrytis cinerea veliko. Dodatne informacije so vam na voljo na www.frac.info. Pri večletni zaporedni uporabi fungicidov z enakim načinom delovanja na istih površinah, lahko na takšnih površinah bolj odporni organizmi preživijo, se razmnožijo in postanejo prevladujoči. Z namenom preprečevanja nastanka pojava rezistence na isti površini se priporoča izmenična uporaba fungicidov z različnimi načini delovanja.

Sledite nam

Avtorske pravice © Bayer AG