Varstvo ozimnih žit pred boleznimi

Pri ozimnem ječmenu se najprej pojavljata ječmenov listni ožig in ječmenova mrežasta pegavost. Pojavljata se zelo zgodaj, okrog razvojnega stadija konec razraščanja do pojava prvega kolenca. Izkušnje v zadnjih letih kažejo, da je bilo najprimernejše zatiranje bolezni takoj v začetku kolenčenja.

Pri ozimni pšenici sta se v preteklosti prvi pojavili rja in/ali pepelovka, v zadnjem času pa najprej pride do okužb s pšenično listno pegavostjo (Septoria tritici). Proti tej in ostalimi nevarnimi bolezni žit je Bayer registriral nov pripravek ZANTARA® , ki ima vrhunsko delovanjem na prej omenjene bolezni. Poleg odličnega fungicidnega delovanja je najboljši povečevalec pridelka. Po uporabi pripravka Zantara® rastline lažje prenašajo sušne stresne razmere. Registriran odmerek pripravka Zantara® je 1,5 L/ha. Registriran je v pšenici, ječmenu, ovsu in tritikali. Uporaba dovoljena na vodovarstvenem območju.

Točen termin varstva pred boleznimi žit določimo po načelu varstva na podlagi pragov gospodarske škode za posamezno bolezen!

Za uspešno zatiranje bolezni žit sta potrebni vsaj dve fungicidni škropljenji letno.

Standardna pridelava pšenice

Intezivna pridelava ječmena