Snežna plesen

Snežna plesen lahko povzroča škodo v vseh razvojnih stopnjah žit. Znaki okužb so različni:

  • odmiranje mladih rastlinic: na mladih rastlinicah lahko povzroča škodo že pred in/ali po vzniku. Okužbe se kažejo v obliki odmiranja mladih rastlinic, razbarvanju ali pojavu raznih peg na lističih. Na prvem in drugem lističu se lahko pojavijo rjave pege lečaste oblike.
  • snežna plesen: opazi se kot bele odmrle rastlinice ali zaplate na žitnem polju po dolgotrajnejši pokritosti tal s snegom. Sčasoma se bele zaplate spremenijo v rahlo vijoličaste, saj se na odmrlih rastlinah začne razvijati micelij glive.
  • nožne bolezni: v času razraščanja opazimo porjavitev in odmiranje najnižjega lista. Pozneje se nad tlemi na najnižjem medkolencu pojavi temno rjavo podolgovato razbarvanje, na višjih medkolenčnih prostorih pa kot rjave do črne črte ali madeži. Razvijati se začne oranžni micelij, steblo pa se lahko prelomi.
  • okužba klasa: začetni znaki okužbe se kažejo na krovni plevi v obliki majhnih vodnih madežev. V primeru mokrega vremena pride do okužbe celotnega klaska in predčasnega dozorevanja.

Bayer pripravka za zatiranje:

 

Sledite nam

Avtorske pravice © Bayer AG