Oidij


Oidij (Uncinula necator) vinsko trto napada od začetka brstenja, predvsem v senčnih delih v toplem in suhem vremenu. S pregledi začnemo 3 tedne po začetku brstenja in prva škropljenja opravimo od 8 tedna od začetka brstenja (prej so brsti še zaprti).

Simptomi

Gliva zajeda vse nadzemne dele. Po okužbi se na rastlini pojavi pepelasta prevleka.Okuženi poganjki imajo značilen plesniv vonj.

 Poškodbe na grozdnih jagodah, siv poprh, razpočene jagode z vidno pečko
  Popolnoma uničen pridelek, možnost okužbe z glivo botritisa
  Rjave pege na lesenem poganjkih in na grozdnih jagodah

 

Varstvo

Preventivno varstvo izvajamo tako, da:

  • ocenimo stopnjo nevarnosti okužbe glede na sorto in območje na katerem se nahaja vinograd,
  • upoštevamo oceno napada v preteklem letu in prisotnost prezimitvenih stadijev,
  • izvedemo zgodnja škropljenja (od začetka brstenja), da bi se izognili prenosu glive na rastlino,
  • v fazi največje občutljivosti škropimo pogosteje (od začetka cvetenja do začetka obarvanja jagod).

Program varstva prilagodimo ugotovitvam. V primeru manjše nevarnosti za okužbo z oidijem, opravimo prva škropljenja s pripravki na podlagi žvepla. V najobčutljivejšem obdobju, od začetka cvetenja in vse do faze razvoja plodičev, priporočamo uporabo pripravka Luna® Experience izmenično s pripravkom ®Falcon. V obdobju debeljenja in vse do mehčanja jagod pa priporočamo izmenično uporabo pripravkov Luna® Experience in Nativo®. Pripravek Luna® Experience uporabimo v odmerku 0,375–0,5 L/ha, odvisno od časa uporabe. Učinkovito delovanje boste dosegli s tretiranji v razmaku 12–14 dni. Če obstaja verjetnost večje okužbe, moramo s programom varstva začeti že prej, ko je vinska trta v zgodnjih fazah rasti. 

Sledite nam

Avtorske pravice © Bayer AG