Cvetna gniloba in navadna sadna gniloba (M. laxa, M.fructigena, M. fruticola).

Z dvigom spomladanskih temperatur se začne vegetacija, brstenje in zelo hitro tudi odpiranje prvih cvetov. Bolezni, ki jih povzročajo glive iz rodu Monilinia, povzročajo največ škode na koščičarjih. Najbolj občutljivi sta marelica in višnja, malo manj pa češnje, breskve in slive. Po klasifikaciji poznamo cvetno gnilobo, ki napada cvetove in novonastale mladice in navadno sadno gnilobo, ki povzroča škodo na že oblikovanih plodovih.

Varstvo pred monilijami ni enostavno in zahteva sistematičen pristop. Potrebna so dosledna agrotehnična opravila (odstranjevanje okuženih poganjkov ter plodov iz lanske sezone) in tudi preventivno škropljenje.

Monilinia laxa

Monilija laxa oziroma cvetna gniloba je izredno nevarna bolezen, ki lahko ogrozi oblikovanje pridelka pri vseh koščičarjih. Pri močnih okužbah več let zapored lahko drevje celo propade. Trosi glive v času cvetenja ob deževnih dneh vzkalijo skozi brazdo pestičev. V plodnici se začne razvijati micelij, nato pa skozi cvetne peclje preide v prevodni sistem poganjkov. Na ta način se lahko posušijo tudi  do 150 cm dolgi poganjki. Pozneje med rastno dobo lahko cvetna gniloba povzroča tudi gnitje plodov.

Slika: Monilinia laxa

V času cvetenja se priporoča enkratno do trikratno škropljenje, odvisno od dolžine cvetenja, vremenskih razmer in sadne vrste. Dve ali tri škropljenja se priporočajo v primeru dežja in nizkih temperatur v času cvetenja. Pri aplikaciji pripravka moramo zagotoviti dobro omočenost vseh cvetov na drevesu.

Monilinia fructigena

Plodovi so občutljivi za okužbe takoj po formiranju oblike, najbolj občutljivi pa so v času barvanja plodov. Zreli plodovi se tako lahko okužijo s cvetno gnilobo ali navadno sadno gnilobo.

Slika 2: Navadna sadna gniloba

V času zorenja in pred obiranjem plodov se priporoča enkratno ali dvakratno škropljenje. Prvo škropljenje opravimo ob začetku barvanja plodov, naslednje pa z 12‒14 dnevnim presledkom.

Za prva škropljenja priporočamo uporabo pripravka Luna® Experience ali Teldor®  SC500, Serenade® ASO pa priporočamo neposredno pred oz. med obiranjem.

1. LUNA® EXPERIENCE je registrirana za uporabo v ČEŠNJAH, VIŠNJAH, BRESKVAH, NEKTARINAH in SLIVAH.
Čas uporabe: Pripravek se uporablja za zatiranje cvetne monilije ter za zmanjševanje okužb navadne sadne gnilobe, od razvojne faze, ko so socvetja v balonskem stadiju do razvojne faze, ko so plodovi v fazi tehnološke zrelosti (BBCH 59‒87).
Odmerek: 0,6 L/ha (0,2 L na 1 m višine krošnje na ha)
Število tretiranj: 2 x

2. TELDOR® SC 500 je registriran za uporabo v ČEŠNJAH, SLIVAH, ČEŠPLJAH IN BRESKVAH
Čas uporabe:  Proti cvetni moniliji se tretira ob začetku cvetenja, v času cvetenja in po cvetenju. Proti sadni gnilobi pa se tretira ob začetku barvanja plodov in kasneje v 12‒14 dnevnih presledkih.
Odmerek: 1‒1,5 L/ha
Število tretiranj: 3 x (češnja, sliva, češplja), 2 x (breskev)

3. SERENADE® ASO je registriran za uporabo v ČEŠNJAH, MARELICAH IN SLIVAH. Dovoljen v EKOLOŠKI PRIDELAVI!
Čas uporabe:  Pripravek se uporablja v razvojnih stadijih od nabrekanja cvetnih brstov do nadaljevanja barvanja plodov (BBCH 51‒85).
Odmerek: 8 L/ha
Število tretiranj: 6 x